luni, 19 ianuarie 2009

Worry time

Citeam azi pe un site pe care am ajuns intamplator (ca dovada nici nu mai stiu ce site era) ca in programul fiecaruia dintre noi, in fiecare zi, ar trebui sa existe "Worry time". De ce? Pentru ca oamenii care au in fiecare zi Worry time sunt cu 35% mai eficienti decat ceilalti. Prima data mi s-a parut amuzant conceptul de a avea in fiecare zi "Timp pentru griji" insa ideea din spatele "Worry time" nu este nici pe departe aceea de a-ti pune in agenda timp pentru a te ingrijora ci mai degraba timp pentru a gasi solutii. Nu e timp pentru a plange in legatura cu drobul de sare, e timp acordat fiecarei probleme in parte astfel incat la finalul "sesiunii" sa ai solutia pentru ea. Pare greu sa faci asta zilnic si parca din cand in cand preferi sa nu te mai gandesti la probleme, sa uiti de ele si sa-ti vezi de ceea ce trebuie sa faci. Insa la un moment dat toate problemele devin urgente si importante si atunci ... atunci o sa-ti doresti sa fi stat macar zece minute sa gasesti o rezolvare cand timpul nu te presa. Este exact ca la o masina: observi o problema mica, care aparent nu face nimic rau, de exemplu roata este un pic desumflata. Si ce daca? Poti sa mergi cu ea asa pentru ca nu se simte. Asa e! Dar pentru ca e desumflata, echilibrul masinii este afectat, partea aceea de directie are parte de o uzura mai mare ... si IATA, dupa ceva timp in loc sa trebuiasca doar sa umflii roata, va trebui sa-ti repari directia. Iar daca nu te ocupi acum de aceasta treaba, lucrurile vor degenera si mai mult.
In timp ce scriam exemplul cu masina in mintea mea a aparut o alta legatura si un alt loc in care se aplica aceasta escaladare a unor lucruri mici. In relatiile interumane (cum ar fi spus Claudiu). Pentru ca orice lucru mic, care ramane nespus se va combina cu urmatorul si cu urmatorul si tot asa ... pana cand din ceva aparent nesemnificativ devine o problema mare. Te-ai intrebat vreodata cum ar fi fost daca ai fi spus un anume lucru la momentul potrivit? Sau daca nu ai fi asteptat sa treaca nu stiu cat timp pana sa iti faci curaj sa-l exprimi? Poate acum lucrurile era cu totul altfel. Think about it ... all the things left unsaid create future silence. Asta pentru ca o sa incerci sa nu le spui, dar parca atunci iti vine mai mult sa le exprimi. Si toata atentia ti se va concentra pe a inabusi in loc de a crea.
STOP, then THINK and in the end SAY IT! This can only create happiness in your world!

Un comentariu:

  1. foarte fain ce zici tu in postul asta. vorbesti despre the butterfly effect. Mici variatii ale conditilor initiale, ale unui sistem dinamic, pot produce variatii foarte mari dupa un timp ;)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect

    RăspundețiȘtergere