marți, 7 aprilie 2009

Paletistul si Ginul de Covasna

De dimineata venind spre birou mi-am adus aminte doua lucruri de pe vremea cand lucram cu Dani Patru, ambele discutate in masina pe drum spre training-urile din tara.
Primul, un top al celor mai plictisitoare meserii din lume asta. Marele castigator al acestei categorii este Paletistul :). Ce inseamna paletist? Ei bine, sa explicam :P, dar sa incepem cu contextul: o buna parte din drumurile din Romania au doua benzi, una pentru dus si una pentru intors, care ca orice lucru in lumea asta se mai si strica. Iar daca se strica e normal sa nu ramana asa, deci niste baietii (in general) se apuca sa le repare. Bineinteles ca nu poti sa repari drumul in timp ce trec masini pe acolo, asa ca solutia este sa inchizi una dintre benzi si sa faci masinile sa circule alternativ pe banda ramasa "deschisa". Si aici intervine omul nostru, Paletistul este baiatul care sta cu o paleta (culmea nu?) in mana care pe o parte este rosie iar pe cealata este verde si dirijeaza masinile dintr-un sens. Atentie, pentru ca lucururile sa mearga bine e nevoie de doi oameni cate unul la fiecare capat al constructiei care sa comunice intre ei (de preferat prin fluieraturi, semne disperate cu mana si diverse cuvinte colorate). O zi intreaga de fata-verso cu paleta, grabind din cand in cand masinile cu persoane in vasta la volan :) si injurandu-i pe cei cu "gipane" care oricum nu prea respecta indicatiile. Un lucru mi-e clar insa, iti trebuie rabdare de fier ca sa poti face asta.
Locuuuul doi: Insotitorul conducatorului de metrou - in cabina metroului sunt doua persoane, una care conduce metroul (careia noi i-am fi acordat un loc trei dar nu suntem siguri ce face el acolo in cabina) si una ca iese in fiecare statie sa se asigure ca au urcat calatorii bine si nu se prinde nimeni intre usi. Opt ore pe zi sa deschizi usa, sa te uiti cum urca sau coboara oamenii din tren, sa inchizi usa si sa astepti statia urmatoare. De asemenea e nevoie de rabdare de fier, insa spre deosebire de castigator macar o data la 5 minute se schimba locul spre care te uiti.
La aceasta scurta lista imi permit sa adaug meseria de ... contabil simplu :)! Opt ore, cu mai multe dosare in fata, "lingand hartii" si copiind niste valori in calculator. Practic ca si contabil simplu (am zis SIMPLU pentru carcotasi :P) stai la birou, opt ore, intr-un spatiu restrans (asemanator conducatorului de metrou) si vezi aceeasi priveliste in fiecare zi (asemanator paletistului). In plus folosesti inventia care a revolutionat lumea moderna, calculatorului, la o valoare de 5-10% din potentialul lui, pentru a tine evidenta unor hartii de pe urma carora seful sau clientul tau trebuie sa plateasca impozite. Hmmm ... oare e momentul sa regandim putin topul? :P

Al doilea lucru pe care mi l-am amintit au fost trei povesti despre marketing care pot fi sau nu adevarate insa sunt cel putin amuzante:
1. BRD la un moment dat a lansat un nou tip de agentii, ceva care se dorea foarte rapid si care aratau intr-un fel sau altul cu un chiosch aranjat. Cinci-Sase angajati, intr-un spatiu restrans, pentru operatiuni rapide. Presa a vuit de faptul ca aceste locatii au un vad comercial extraordinar (cred ca existase anterior o banca de la care a pornit conceptul) insa lansarea lor a necesitat putina atentie pentru ca un nume ca BRD Chiosc ar fi sunat cel putin ciudat. (BeRe De Chiosc)
2. Am vazut mai nou ca a aparut si in Brasov laptele Cedra. Producatorul lui este din zona Clujului iar cand economia era in crestere cei de acolo s-au hotarat ca e momentul sa-si diversifice gama de produse asa ca au lansat o gama de iaurturi. Iar de aici ar fi fost doar un pas pana la iaurt cu fructe. Cum s-ar fi numit? Cedra cu fructe! (CE DRAcu fructe)
3. In Covasna oamenii sunt foarte mandrii de apartenenta la acest loc si arata asta prin numele firmelor pe care le pun. (Apropo de lapte, cel mai mare producator din zona se numeste Covalact) Ei bine, la un moment dat cativa antreprenori s-au hotarat sa produca gin.
Fiecare dintre noi care a incercat vreodata sa puna un nume unei echipe, unui proiect, etc. stie cam cat de greu e sa gasesti ceva care sa se potriveasca. Pentru producatorii ginului nu a fost greu deloc. Unde producem? In Covasna! Ce producem? Gin! Cum sa se numeasca? Covagin, evident! :)

Un comentariu: